Povijest

Plesna škola ‘Salsoteca’ je najstarija škola salse u Hrvatskoj i postoji od 2001. godine…

Početak salse u Hrvatskoj…

Osnivač škole salse u Londonu pod nazivom ‘Salsoteca’ jest Kolumbijac Elder Sanchez. Trenutačno ‘Salsoteca’ ima podružnice u Londonu, Parizu, Ljubljani i Zagrebu.

Godine 2001. u Zagrebu na inicijativu popularnog pjevača Ricarda Luquea, bivšeg frontmena grupe ‘Cubismo’, službeno je bila osnovana podružnica ‘Salotece’, kao prva škola salse u Hrvatskoj. Početak razvoja salse u Hrvatskoj obilježile su dvije radionice salse u klubu ‘Aquarius’ koje je vodio Elder Sanchez, koji je Hrvatima pokazao prve plesne korake salse.

O plesnim podukama i radionicama…

Na plesnim podukama salse u prostorijama ‘Ergoneta’ glavna instruktorica bila je Ivana Bulko, koja je za ‘Salsotecu’ vodila i animaciju. Tada je ‘Salsoteca’ nastupala i kao prateća plesna show-grupa grupe ‘Cubismo’, u kojoj je Ricardo pjevao. Pokretanjem latino scene u Zagrebu Ricardova želja bila je rasplesati Hrvate, naučiti ih karipske ritmove i korake te im dočarati duh salse i pokazati im karipski način života.

Kada je 2002. iz Havane na Kubi u Zagreb stigla instruktorica i koreografkinja Ada Rose Castellanos, koja je u sklopu događanja pod nazivom “Tjedan Kube” u klubu ‘Tvornica’ održala plesnu radionicu, mnogi su započeli svoju plesnu karijeru.

Krajem 2002. ‘Salsoteca’ je počela djelovati u ‘Tvornici’ i u dvorani u Palmotićevoj ulici. Pošto je Ivana Bulko otišla u Sloveniju, vođenje grupe preuzeo je Hrvoje Žaknić (do 2004. kada je osnovao vlastiti klub PC ‘Salsa’), a nakon njega Nadia Varunek.

Godine 2003. kao vanjski suradnici ‘Salsotece’ u klubu ‘Tvornica’ u Zagrebu gostovali su Miguel Dominguez Rodriguez iz Havane te Nadeem Malik, instruktor iz Londona, koji je poznat kao “El Salsero Mayor” i koji osim salse polaznike uči plesati pachangu i boogaloo.

Prateća show grupa Ricardu

Kada je Ricardo napustio grupu ‘Cubismo’ i počeo graditi vlastitu karijeru, ‘Salsoteca’ je postala prateća show-grupa njegova novog benda ‘Ricardo i prijatelji’. Plesačice ‘Salsotece’ (Nina i Nadia) i njihovi gosti (Amalija, Slavko, Damir i Daniel) plesale su na videospotu za pjesmu ‘Plena confianza’, koji je najavila njegov prvi solo album, te na videospotu za pjesmu ‘Amor mio’ (Nadia).

Radionice…

Godine 2004. Hrvatsku je ponovo posjetio i osnivač Elder Sanchez, i to prvi put u mjesecu svibnju, a drugi put u mjesecu studenome.

Nastupom plesača ‘Salsotece’ (Nina, Nadia i Nenad Vlahović) na promotivnome koncertu albuma ‘Plena confianza’ u klubu ‘Tvornica’ počela je suradnja s PK ‘Eliteom’ i Nenadom Vlahovićem, koja je bila nastavljena u sklopu organizacije plesnih večeri u klubu ‘Boogaloo’.

Dora…

Godine 2005. Ricardo je pozivan da sudjeluje na ‘Dori’ – izboru hrvatske pjesme za Pjesmu Eurovizije, gdje je uz plesačice ‘Salsotece’ (Lejla i Nadia) nastupio s latino pjesmom ‘Ni kiwi, ni mango’. Koreograf je bio Miguel Dominguez Rodriguez.

Gostovanja…

U suradnji s plesačima ‘Street Salse’ plesačice ‘Salsotece’ Nina, Tajana i Nadia nastupile su na velikome koncertu Ricarda Luquea i Jackeline Castellanos u klubu ‘Tvornica’.

Instruktori…

Godine 2005. kao članica show-grupe ‘Salsoteca’ Tajana Varunek u paru s Danielom Ferarom osvojila je treće mjesto na državnom prvenstvu u salsi te je jedno vrijeme bila instruktorica u klubu ‘Street Salsa’. Zajedno sa Hrvojem Kraševcem koreografirala je i otplesala show-nastup u klubu ‘Tantra’.

Na Prvome hrvatskom ljetnom salsa festivalu u Rovinju Tajana je sudjelovala kao voditeljica zagrijavanja te je zajedno s Nicolasom Ortegom izvela plesnu točku u sklopu show-programa. Također, bila je instruktorica na jednoj od besplatnih radionica ‘Salsa Pa’ Ti’ PK ‘Los Mamberos’.

Tajana i Ricky su kao instruktori nastupili na Trećem slovenskom salsa festivalu u Ljubljani te na Četvrtom i Petom Hrvatskom Ljetnom Salsa Festivalu u Rovinju.

Tajana i Ricky sudjelovali su kao instruktori na besplatnoj radionici ‘Salsa Latina Istriana’ u organizaciji Plesnog centra ‘Studio’ iz Pule, a Ricky kao DJ a na velikom salsa partiju u subotu navečer show grupa ‘Salsoteca’ izvela je i show nastup ‘Love is just a game!’ koji je oduševio sve posjetitelje!

Salsa partiji…

Poslijednje 4 godine plesna škola ‘Salsoteca’ surađuje sa plesnim studiom ‘Fever’ Hrvoja Kraševca, te zajedno organiziraju salsa večeri pod nazivom SalsaZone Fever party svaki četvrtak u Lounge baru & Restaurantu ‘Spoon’ (Hypo centar, Slavonska avenija 6).

Show nastupi…

Aktivnosti…

Tijekom godina show-grupa ‘Salsoteca’ nastupala je, animirala publiku te vodila plesne škole na Brijunima, u Opatiji, Varaždinu, Zaboku, Zagrebu, Zadru, Lošinju i drugdje.

Usavršavanje…

Kako bi hrvatskim plesačima donijela dašak svjetske scene, Salsoteca već  godinama organizira salsa radionice među kojima treba istaknuti tri velike vikend radionice pod nazivom SalsaZone Fever Weekend gdje su ugostili velika svjetska imena salse poput Luisa Vazqueza, Melisse Fernandez, Nelsona Floresa, Anye Katesevman, Los Hermanosa, Osbanisa Tejede, Annete Kepke, Dj Ciska itd.

Kako bi nastavila sa uključivanjem hrvatske plesne scene na svjetku plesnu scenu, u 2012. godini organizira 1st Valentine’s Zagreb Salsa Festival!

Valentine’s Zagreb Salsa festival održan je 4 godine za redom, do 2015. godine.

Prestanak rada…

U veljači 2018. godine Salsoteca formalno prestaje s radom, a dotadašnji instruktori Salsotece nastavljaju raditi u okviru udruge plesača Bandoleros.

 

Podijelite ovu informaciju putem:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone